Szociológus Napok

A Szociológus Napok a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet és a Max Weber Szakkollégium háromnapos rendezvénye, melyet immár tizedik alkalommal szerveznek meg a kar/intézet diákjai és oktatói, idén a KAB Szociológia és Demográfia Szakbizottságával és a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségével (RODOSZ) társszervezésben.

A rendezvény 2020. évi kiadása a Koronavírus világjárvány okozta romániai, kijárási és közlekedési tilalomra való tekintettel online eszközökkel, videókonferencia formájában kerül megrendezésre, amelyen a meghívottak, diákok, oktatók és a sajtó képviselői a Zoom applikáció segítségével vehetnek részt, a széles közönség számára pedig a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet tanszéki Facebook oldalainak élő közvetítésével követhetők az előadások, kerekasztal-beszélgetések, amelyekhez hozzászólásokat írhatnak, kérdéseket tehetnek fel, commentek formájában, és amelyekre, a technikai lehetőségek feltételei között a meghívottak válaszolhatnak.

Program olyan online előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartalmaz, amelyek a jelenlegi Koronavírus világjárványhoz, a kijárási és közlekedési korlátozások miatt megváltozott társadalmi- gazdasági és magánélet körülményeivel, a jelenségek mérésével, vizsgálatával kapcsolatos támákkal foglalkoznak közvetlenül, vagy lazábban. A Szociológus Napok célja – az aktuális állapotoktól függetlenül is – a szociológiai nézőpont széleskörű megismertetése, illetve a szociológus szakma népszerűsítése. A rendezvény célcsoportja a Kolozsváron élő fiatalok, a kar és más társadalomtudományi szakok hallgatói, valamint az adott témák iránt érdeklődő személyek.

Program

Horváth István (szociológus, egyetemi tanár, BBTE):
A világjárvány-adatok episztemológiája: mit mutatnak a számok?

Szántó Zoltán (szociológus, egyetemi tanár, BCE Budapest):
Hogyan mérjük az országok jövőképességét?

Veres Valér (szociológus, egyetemi tanár, BBTE):
Halálozási adatok a világjárvány idején: a számok és ami mögötte van

Péter László (szociológus, egyetemi adjunktus, BBTE):
A felügyeleti kapitalizmus esete a koronavírussal

Kiss Dénes (szociológus, egyetemi adjunktus, BBTE):
Vallási élet kijárási tilalom alatt. Online egyházi szolgáltatások és azok fogadtatása

Barna Gergő (szociológus, Erdélystat):
A koronavírus Erdélyben felmérés eredményei

Magyari Tivadar (szociológus, egyetemi docens, BBTE):
Változások a román nyelv tanításában és lehetséges hatásuk magyar tanulók esetén

Roth Mária (egyetemi tanár, BBTE, Szociális Munka Intézet/Tanszék):
Kezdeti és jelenkori kihívások a szociális munkában

 

A Venczel József esszéverseny országos, döntő szakaszának résztvevői, 2020. május 4.

Név

Dolgozat/ Esszé címe

Osztály (11,12)

Iskola neve

Város

Cseke Mónika

Az urban legend

11

Márton Áron Főgimnázium

Csíkszereda

Gergely Katalin

1989-es rendszerváltás csíkszeredai viszonylatban

12

Márton Áron Főgimnázium

Csíkszereda

György Eda-Anita

Nagymamám emlékei

12

Székely Mikó Kollégium

Sepsiszentgyörgy

Simion Emőke

A szabadság mértéke

12

Székely Mikó Kollégium

Sepsiszentgyörgy

Szatmári Anna

Készenlétben: az indulásra… vagy a maradásra

12

Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium

Csíkszereda

Szécsi Bernadett

Kommunizmus és rendszerváltás: esetek, hibák

11

Márton Áron Főgimnázium

Csíkszereda

Tischler Hunor

Emlékek a kommunizmusról

12

Székely Mikó Kollégium                                                                        

Sepsiszentgyörgy

 


A kommunizmus és a rendszerváltás emlékezete a fiatalok körében - Venczel Verseny 2020

 

venczel2020 plakatAz esszéverseny témája

A szocialista rendszer és annak bukása, a „89-es forradalom”, avagy a „rendszerváltás” immár az X generáció számára is egyre halványuló emlék, az Y-ok és Z-k számára pedig már inkább csak egy urban legend. Pedig ennek a jelenünkre nézve meghatározó korszaknak és a rendszerváltás eseményeinek az ismerete helyzetértékelésünk és jövőtervezésünk szempontjából is fontos.
Pályázatunk révén a rendszerváltás lokális történeteibe szeretnénk bepillantást nyerni, és egyúttal a bekövetkező változások értékelésére szeretnénk sarkallni a fiatalokat. Olyan esszé jellegű pályamunkákat várunk, amelyekből kiderül, hogyan emlékezik az 1989-es eseményekről a fiatalok szűkebb társadalmi környezete, helyi közössége, baráti köre vagy családja.
Mit hallottatok a szüleitektől, nagyszüleitektől a kommunizmusról, az 1989-es decemberi eseményekről? Milyen változást hoztak családotok vagy szűkebb közösségetek életében az 1989-es decemberi események? Készítsetek egy interjút e kérdésekről egy szülővel, nagyszülővel, szomszéddal, és annak alapján írjatok egy esszét arról, hogy hogyan élte / élték meg a kommunizmus utolsó éveit, az 1989-es eseményeket és a rendszerváltás első évét! Próbáljátok meg összekötni a személyes történeteket a városotokban vagy falutokba zajló eseményekkel! A történtekkel kapcsolatos személyes véleményeteket is írjátok le, valamint azt is fogalmazzátok meg, mit kellett volna másként tenni, hogyan lehetett volna a rendszerváltás utáni változásokat jobb irányba terelni.

 

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás, XI. és XII. osztályos tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit kell írni?

A verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyek terjedelme 1000-1500 szó között legyen, és amelyek a fenti vagy azokhoz kapcsolódó kérdésfelvetésre reagálnak.

Az esszéket a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében a verseny@socasis.ubbcluj.ro címre kérjük küldeni legkésőbb 2020. április 27-ig.

Miért éri meg pályázni?

A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak Intézetünk 2020-ban sorra kerülő Szociológus Napok rendezvényre, ahol bemutathatják esszéiket.

A díjazottak kedvezményes feltételek mellett kérhetik felvételüket a szociológia és antropológia szakra. Az összes 8-asnál nagyobb értékelést elérő esszé feljogosítja a pályázót arra, hogy a szociológia vagy antropológia szakra való felvételikor e jegye helyettesítse az érettségi jegyet.

A díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján.

 

Kedd, 2020. május 5.

17,00 – 18,30

Kerekasztal beszélgetés: A láthatóvá vált gondoskodás

A munka és magánélet egyensúlyának megteremtése krónikus és nyomasztó törekvése volt a járvány előtti életünknek, ami pedig azóta akutan ránk szakadt, arra csak alakulnak a fogalmaink. Kerekasztalunk mindazonáltal nem erre a kérdésre kívánja a figyelmet ráirányítani, hanem arra, hogy miként függ össze a jobbára csak középosztályi körben vizsgált munka-magánélet összeegyeztetés a gondoskodás általános kapitalista leértékelésével, az idősek, gyerekek, betegek és szegények gondjainak egyénekre, családokra, jobb esetben lelkes civilekre hárításával, vagy éppenséggel az Ausztriába különvonaton útnak induló szociális munkások kiszolgáltatottságával. Arról fognak az egyes témák szakértői a számok tükrében, de alulnézetből is beszélni, hogy miként, milyen szociális rendszerrel vágtunk neki Romániában a járvány és a nyomában alakuló válság kezelésének, foltozhatja-e a közösségi jótékonykodás a foghíjas jóléti államot, milyen erőforrások hiányoznak az idősgondozásból, és hogyan néz ki most az élet a társadalom peremén.

Moderátor: Geambașu Réka (szociológus, egyetemi adjunktus, BBTE):

Résztvevők:

  • Berszán Lídia (szociális munka szakos egyetemi docens, BBTE)
  • Raț Cristina (szociológus, egyetemi adjunktus, BBTE)
  • László Éva (intézetigazgató egyetemi adjunktus, BBTE)
  • Récsei Mária (programvezető, Gyulafehérvári Caritas)

 

Szerda, 2020 május 6.

Szociális munka a Koronavírus világjárvány előtt és alatt

A világjárvány okozta krízishelyzet olyan aktuális kihívás, ami valódi próbája a szociális  munka rezilienciájának. Az ellátó rendszer legmegterheltebb, legtöbb kockázatot hordozó ágazataiban segítő szakemberek és önkéntesek a bentlakásos szociális intézmények,  idősellátás,  a marginális csoportokkal, szerfogyasztókkal, erőszak áldozataival dolgozók. Hogyan birkóznak meg a krízishelyzettel, milyen megoldásokat találnak, melyek azok a gyakorlatok és módszerek, amelyek 30 évvel ezelőtt is érvényesek voltak és melyek azok, amelyek az ‘itt és most’ kihívásaiban minősülnek érvényesnek. Ezekre a kérdésekre keressük a választ azokkal az elméleti és gyakorlati szakemberekkel együtt akik a frontvonalon dolgoznak.

Felvezető előadás:

Roth Mária (egyetemi tanár, BBTE, Szociális Munka Intézet/Tanszék): Kezdeti és jelenkori kihívások a szociális munkában

15,30—18,00

Fórum beszélgetés: A szociális munka kihívásai a Koronavírus járvány előtt és alatt

Moderátor: Albert-Lőrincz Enikő (egyetemi tanár, BBTE, Magyar Szociális Munka Tanszék)

Résztvevők:      

  • Bartha Éva pszichológus, Bonus Pastor Alapítvány
  • Bodó Márta PhD, főszerkesztő, Katolikus Nőszövetségi elnök
  • Gyenes Kincső szociális munkás, Máltai Szeretetszolgálat
  • Ludescher László ágazati igazgató, Gyulafehérvári Caritas
  • Mayer Hajnal szociális munkás, központvezető, Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, Szociális és Gyermekvédelmi Osztály, Családon beüli erőszak tanácsadóközpont,
  • Papp Adolf szociális szakértő, szupervizor, kiképző családterapeuta, Kovászna megyei Vöröskereszt igazgatója

Előadók

Barna GergőErdélystat, Kolozsvár
Horváth IstvánBBTE, Kolozsvár
Kiss DénesBBTE, Kolozsvár
Magyari TivadarBBTE, Kolozsvár
Péter LászlóBBTE, Kolozsvár
Roth MáriaBBTE, Kolozsvár
Szántó Zoltán OszkárBCE, Budapest
Veres ValérBBTE, Kolozsvár

Helyszín

10. Szociológus napok, mint online konferencia a virtuális térben zajlik, a Zoom program segítségével. Az érdeklődők szabadon követhetik, részt vehetnek itt: www.facebook.com/pg/szociologusnapok/

Szervezők

bbte3

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

400604 Kolozsvár, Plugarilor (Szántó) u. 34 szám
www.bbteszociologia.ro

weberlogoMax Weber Társadalomtudományi Szakkollégium

400101 Kolozsvár, Tipografiei (Nyomda) u. 12/1
www.maxweber.ro

kab ujMTA - Kolozsvári Akadémiai Bizottság
Szociológiai és Demográfiai Szakbizottság

Kolozsvár, Ion Ghica utca 12 szám
www.kab.ro

rodoszlogo

Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége

www.rodosz.ro

Támogatók, partnerek

Támogatók

ISPMN
BGA
EEM
Communitas
PCC
Vibe
Borsarock

Médiapartnerek

Kolozsvári Rádió
maszol.ro
Transindex
FestivApp

Együttműködő partner

ET