Szociológia a társadalomszervezésben

A második kerekasztal keretén belül Kiss Tamás erdélyi szociológus moderálásával a szociológia gyakorlati alkalmazhatóságának különböző vetületeit járjuk körül, olyan szociológiát végzett személyekkel akik a társadalomszervezésben töltenek be szerepet. Meghívottaink között szerepel Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is.

Kolozsvár regionális főváros

,,Kolozsvár regionális főváros" - Kerekasztal beszélgetés (a Szociológia Kar kis épülete, Plugarilor /Szántó utca 34. szám)

Kolozsvár elnyerte 2015-re az Ifjúsági Főváros címet. Esélyes-e a kultúrális fővárosi címre, hát arra, hogy régió központ legyen? Mik a feltételei, negatív és pozitív hozadékai?
A regionalizáció kérdését körbejárva, a lehetséges válaszokat helyi neves szakemberek vitatják meg március 21-én este 8-órától a Szociológia Egyetem nagytermében. (Plugarilor/ Szántó utca 34 szám.) Várunk minden érdeklődőt.

Biztonságpolitikai beszélgetés

Biztonságpolitikai beszélgetés

Kelet-nyugat viszonyáról beszélgettek a Szociológus Napokon

A terrorizmusról, kelet és nyugat viszonyáról, az iszlámról beszélgetett Péter László szociológus és Papp-Zakor András, a Kolozsvári Rádió munkatársa Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel és Csiki Tamással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársával az 5. Szociológus Napokon, csütörtökön.

Focimánia szociológus szemmel – avagy ,,Futball az egész világ”

Az első kerekasztalon Hadas Miklós, magyarországi szociológus, a KVSC szurkolótábor vezetője és más érintett szereplők a foci társadalmi vonzatairól beszélgetnek kötetlenül, arra irányítván a figyelmet, hogy a foci mennyire szoros kapcsolatban áll a kollektív identitástudattal azáltal, hogy képes tömegeket mozgósítani és lehetőséget kínál az érzelmek nyilvános kifejeződésére. Aktualitása napjainkban is jól érzékelhető.

Szociológusok a munkaerőpiacon

A kerekasztal beszélgetés témája az alkalmazott szociológia. Gyakorlott, pályán lévő szociológusok osztják meg munkájuk során szerzett tapasztalataikat, véleményeiket. Szó lesz arról mit jelent ezen a területen tevékenykedni, milyen előnyökkel jár a szociológus gondolkodásmód valamint beszélni fognak szakmai nehézségeikről, arról miként tudják alkalmazni szociológiai tudásukat kevésbé szakmai területen.

Új vallási közösségek Erdélyben – műhelykonferencia

Időpont: április 6, csütörtök, 15.00 – 17.00

Műhelykonferencia a BBTE szociológia, antropológia és szociális munkás szakos hallgatóinak részvételével:

  • Duduj Szilvia – Karizmatikus egyetemi közösség Kolozsváron
  • Gál Katalin – Prosperity Gospel? A nagyszalontai Bárka gyülekezet
  • Gáspár Szeréna – Vallási közösség születőben. Maroshévvíz
  • Kristóf Bernadett – Szabadkeresztények Marosvásárhelyen
  • Tulit Boglárka – Presbiteriánusok Sepsiszentgyörgyön
Hogyan lesz valakiből olimpiai és világbajnok úszónő? Pódiumbeszélgetés Kovács Ágnessel

Hogyan lesz valakiből olimpiai és világbajnok úszónő? Pódiumbeszélgetés Kovács Ágnessel

Mit jelent a kemény munka, a céltudatosság, a kitartás, hogyan lesz élsportolóból tudományos kutató? A kolozsvári 8. Szociológus Napok záróeseményén ezekről a kérdésekről beszélt Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, sokszoros Világkupa-győztes, örökös magyar bajnok úszónő. - Kustán Magyari Attila írása a maszol.ro-n

Kovács Ágnes mint a 8. Szociológus Napok rangos meghívottja kedden már beszélt a tudományos kutatásáról, a sajtó és a globalizáció hatásairól az élsportolók és média viszonyára. Csütörtök este – a rendezvény záróeseményén – Péter László szociológussal beszélgetve karrierje tanulságait osztotta meg a közönséggel.

Nyelvek és beszélők a nyelvi piacon. Mit ér az ember, ha két/többnyelvű?

A kerekasztal beszélgetés során a két-, illetve többnyelvűség előnyeiről és lehetséges hátrányairól lesz szó egy kisebbségszociológus, az Igen, tessék! mozgalom kezdeményezője és egy kommunikáció szakos diák társaságában. Szó lesz az erdélyi magyar kisebbség tagjainak román nyelvhasználatáról is, arról, hogy milyen előnyökben részesülhet egy román nyelven beszélő magyar, vagy milyen nehézségekbe ütközik egy románul nem értő magyar.

Az egyenlőtlenségek új mintázatai – pódiumbeszélgetés

Az egyenlőtlenségek új mintázatai – pódiumbeszélgetés

Szociológusok beszéltek a mindennapi egyenlőtlenségeinkről

Nem lehet egyenlőtlenségről, hanem csak egyenlőtlenségekről beszélni. Ezek pedig nemcsak materiálisak, hanem akár olyan jellegűek, hogy korábban nem is érzékeltünk volna problémának – hangzott el a 7. Szociológus Napok pódiumbeszélgetésén.

A kolozsvári rendezvényen Pleiner Zsuzsa, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa moderált, hat szociológus pedig rövid előadásában ismertette az általa közelebbről ismert egyenlőtlenségeket.